Spiegelzaal

Music and art centre Willem Twee has realised a new entrance hall; ‘De Spiegelzaal’ (Hall of Mirrors). Reset Architecture converted a monumental factory floor into a foyer for the pop concert halls, an art gallery and meeting space with flex working facilities. This exciting combination of different uses represents all the art activities in the building in an open, easy and informal setting.

Design
December 2017, Design
Client
Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Willem Twee
Location
Boschdijkstraat 100
5211 VD ’s-Hertogenbosch
Team
Theo Mathijssen, Tess Landsman, Ylse Hetterscheid
Engineer
Jan Geerts
Builder
Hoedenmakers bouw, 2017/18

minimal approach

Art reflects, it is a mirror on society. In the ‘Spiegelzaal’ people can experience a variety of art forms and the scenery will captivate their attention and broaden their interest. Being enfolded by glass, the transparency and the soft light, set a unique atmosphere. It’s a grand gesture that presents itself with a modest horizontal stainless steel profile. Due to the discreet approach the monumental character remains dominant, which can also be seen in the layout of the plan. The seating arrangement is positioned in line with the steel columns and creates a clear organisation of space. The design process resulted in some clever but simple solutions. The hardened glass panels are inclined to reduce flutter echo and reflection. A long reverberation time of over 2 seconds needed to be solved to achieve pleasant acoustics. Green baffles, made from recycled clothes, are suspended with magnets on the existing steel beams to prevent lasting changes to the listed building. A long table reacts to the steel construction of the building, a minimal raw steel structure carries the tabletop through which columns pierce.